Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Je li dobro jesti pizzu na plus 36? Evo zašto smo uvjereni da nije

pizza-natjecanje-margherita

U utorak oko pola pet naši su smartphoni polazivali da je u Zagrebu 36 stupnjeva u hladu. Što nije osobito mnogo u usporedbi s 42 koliko je jučer ili prekjučer bilo u Ateni, ili s 47 u nekim mjestima na Zapadnoj obali Sjedinjenih Država.

adsense_content_v3

Ali je strahovito puno za Zagreb, gdje se ovih dana može jesti ili pod jakim air conditionom ili na malom broju terasa koje se nalaze u dubokom hladu s puno zraka. Vrućina ne utječe samo na mjesta gdje jedemo nego i na hranu koju jedemo, uključujući i one najpopularnije formate. Pizza je, nažalost, prva i najveća žrtva ekstremnih temperatura. Evo zašto nije dobro jesti pizzu na plus 35 ili 36.

Prvo, ako zaista želite uživati u pizzi, pizza se mora jesti vruća. Dobra pizza peče se na temperaturi višoj od 400 stupnjeva, što znači da na stol stiže zaista veoma vruća. A vrlo vruće jelo u ovim vremenskim uvjetima samo doprinosi pregrijavanju organizma.

Drugo, pizza je gotovo nužno jako masna zbog sira, ulja i mesnih prerađevina, koje u većini slučajeva sadrže visok postotak masnoće. Prekomjerne masnoće zadnje su stvari koje vašem organizmu trebaju po ovoj vrućini.

Treće, pizza načelno nije lako probavljivo jelo. Ona usporava metabolizam. U ovo doba godine organizmu trebaju što brži metabolički procesi. Četvrto, pizza je jako zasitna. Ljeti je puno bolje jesti više laganih jela baziranih na voću, povrću i ribama, nego jedno golemo jelo koje će vas držati sitim cijeli dan.

Vaša omiljena pizzeria vjerojatno drži salate i hladne plate. Pa preskočite pizzu dok barem malo ne zahladi i bacite se na nešto laganije i manje kalorično.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Je li dobro jesti pizzu na plus 36? Evo zašto smo uvjereni da nije

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min